28 Mayıs 2009 Perşembe

Anneler, birleşin!

Birisi gelip de "Ey Blogcu Anne, annelikle ilgili tavsiyelerin nelerdir?" diye sorsa ilk cevabım "Tez elden bir oyun grubu bulunmalı, yoksa da oluşturulmalı" olur.

Ancak bahsettiğim Gymboree gibi, Playtime gibi ücret karşılığında gidilen oyun grupları değil. Onların da faydaları tabii ki var; ki biz de Deniz'le gitmiştik.

Ama ben gayet mütevazı bir şekilde, evde annelerin bir araya gelmesiyle oluşturulan 'ev işi' ve 'ev içi' oyun gruplarından bahsediyorum.

Neden?

İnsan çocuğu olduktan sonra gündemi tamamen değişiyor. Birkaç ay öncesine kadar su pompası ile göğüs pompası arasındaki farkı bilmezken bir anda hangi mama gaz yapmıyor, hangi bebek monitörü cızırtı yapıyor, hangi marka puset daha hafif gibi konular üzerinde uzman oluyorsunuz. Hele de benim gibi yakın arkadaş grubunuzda sizden başka anne olan yoksa bu tip konuları konuşabileceğiniz bir anne grubu hayati önem taşıyor.

Nasıl?

Genelde aynı yaşlarda olan çocukların uyku saatlerine göre belirlenecek bir saatte, iki saati aşmayacak şekilde, önceden düzenlenmiş bir sırayla her hafta başka bir annenin evinde toplanıyorsunuz. Çocuklar için meyve, süt, elinizden geliyorsa poğaça-kek, anneler için çay-kahve hazırlayıp masanın üstüne koyuyorsunuz. Varsa kırılacak eşyalarınızı kenara kaldırıp, ne kadar oyuncak varsa ortaya çıkarıyorsunuz.

Çocuklar ve anneler belirlenen saatte geliyorlar. Çocuklar ilk kez gördükleri, ya da kendilerinde olsa bile başka bir ortamda kıymetli görünen oyuncaklarla uzunca bir süre oyalanıyorlar. Siz de bir yandan çayınızı yudumlarken bir yandan da sizinle aynı dertlerden muzdarip annelere içinizi döküyorsunuz.

Nereden başlamalı?
  • Hamile grupları: Artık hamileyken yoga dersinde, pilates kursunda, orada burada tanışan annelerin çoğu arkadaşlıklarını bebekler doğduktan sonra da devam ettiriyor.

  • Internet: Yahoo groups'ta İstanbul Anneleri'nden tutun da Boşanmış Annelere, Marmaris Anneleri'nden Brüksel'den Dönen Anneler'e kadar sürüsüyle grup var. Keza Google groups öyle. Facebook'ta da benzeri gruplaşmalar var. Yoksa bile yaratın canım!

  • Anne-çocuk dergileri: Geçen ay markette tam 7 tane anne-çocuk dergisi saydım (bu dergilerle ilgili analiz yazımı daha sonra yazacağım). Her ne kadar bazıları reklamdan ibaret olsa da okur mektuplarına geniş yer ayıranlar da var. Okur köşesine oyun grubu arayışında olduğunuzu yazarsanız belki iyilik edip yayınlayabilirler. Sizinle aynı arayışta olan okur anneler de sizinle iletişime geçebilir.

  • Anneyiz.biz-Hamileyiz.biz internet grupları - Bunu tavsiye edip etmemek konusunda emin değilim çünkü Anneyiz.Biz'in yahoo grubuna üç gün önce yaptığım başvuru hala beklemede. Ya benden gıcık kaptılar ya da birileri bu çağda "e-maillere 24 saat içinde cevap verilmeli" kuralından habersiz. Yine de Anneyiz.Biz e-mail grubunun 4,000 civarında üyesi varmış gibi görünüyordu. Ne kadarı aktif bilmiyorum ama bir şeyler çıkabilir (gruba alınmanız halinde tabi!)

  • İlan panoları: Bazı spor merkezlerinde, Macro, Migros gibi zincir marketlerin bazılarında ilan panoları oluyor. Özel Ders Verilir ilanları arasında yer bulabilirseniz siz de Oyun Grubu ilanınızı asabilirsiniz. Bazı okullar da panolarında bu tür ticari arayışı olmayan ilanlara yer vermenize izin veriyor.

  • Blogcu Anne: Bu mesajı bir "Bütün anneler, birleşin!" çağrısı olarak algılayıp "Ben de oyun grubu kurmak istiyorum!" şeklindeki yorumlarınızı yazarsanız bakarsınız cevap yazan çıkar.

Çalışmayan, evden çalışan, çalışma saatleri esnek olup diğer annelerle tanışmak isteyen anneler için gerçekten çok güzel bir ortam oyun grubu. Hem çocuğunuz kendi yaşıtlarıyla oynayıp paylaşmayı öğreniyor (bu yaştaki çocuk ne kadar paylaşırsa artık!), hem de anneler yemek yedirmenin zorluğundan tuvalet eğitimine, ikinciyi yapıp yapmamaktan özel okulların pahalılığına kadar ancak annelerin anlayacağı konularda sohbet ediyor.

Hele de aynı frekansta olduğunuz insanlara denk gelirseniz "toplanalım da çocuklar oynasın" işin bahanesi oluyor. Bir bakıyorsunuz çocuklar bir kenarda oyuncakları çekiştirirken siz annelerle bir "kızlar gecesi" ayarlama telaşındasınız.

Her annenin bir oyun grubu olmalı. Budur benim annelere tavsiyem.

2 yorum:

  1. Elif merhaba,
    Jalenin listesinden sana ulaştım ki zaten doğum yöntemin ile ilgili seninle ayrıca konuşmak istiyorum ama bu yazını görünce bir yorum bırakmak istedim
    Aynı kaygılar ile ben bir oyun grubu platformu kurdum 1.5 sene önce
    web sitemiz www.benimleoynarmisinanne.com
    bir mail listesi var ve anneler oraya üye olup birbirleri ile tanışıyor ve kendi ggruplarını çocuklarının aylarına göre oluşturuyorlar.

    Sevgiler
    Ayça

    YanıtlaSil
  2. Harikasın Ayça! Ne kadar güzel bir iş yapmışsın. Detaylarını seninle konuşacağım. Grupla ilgili yazmayı çok isterim, birçok annenin ilgisini çekeceğinden eminim.

    Yakında görüşmek üzere...

    YanıtlaSil