19 Haziran 2009 Cuma
Taşındım!
blogcuanne.blogspot.com adresi hala bana ait olmakla beraber terk ediyorum. Bundan böyle Blogcu Anne'de yazacağım.
Buluşalım...
16 Haziran 2009 Salı
Taşınıyorum!
Ne yazacağımı, nereye varacağını bilmediğim için de sitenin teknik özellikleri, yok etiketleri, kategorileri hiç önemli değildi. Bu yüzden yazmaya başladıktan kısa süre sonra "Blogger yetersiz kalıyor, Word Press çok daha profesyonel, iyisi mi ona geç" türünden salık vermeleri ben de salıverdim.
Ama baktım ki Blogger hakikaten yetersiz. Ne koyduğum resimleri oradan oraya istediğim gibi taşıtıyor, ne konuları istediğim gibi kategorize ediyor. Bir şey değiştirmeye kalkıyorum, bütün yazının formatını alt üst ediyor.
Ben de Word Press'e taşınmaya karar verdim.
Son birkaç gündür hummalı bir çalışma içindeyim. Yazmış olduğum tüm post'ları tek tek Word Press'teki bloguma taşıyorum. Az kaldı.
Yakında yeni "yerimden" yayın yapmaya başlayacağım.
Taşınmak hep yorucu... Ama bir o kadar da heyecan verici.
15 Haziran 2009 Pazartesi
Büyümeye meraklı çocuklar...
Deniz: Hayır, büyüyüp adam olmak istemiyorum!
Elif: E, Peki ne olmak istiyorsun?
Deniz: Küçük kalmak istiyorum.
Deniz'le aramızda genellikle İngilizce gerçekleşen bu diyalog haftada birkaç kere tekrarlanıyor. Her ne kadar Deniz bunu sırf inadından söylese de, oğlumun küçük kalma isteğine pek de itiraz edesim gelmiyor açıkçası. Deniz'in büyüme hızı beni hem şaşırtıyor; hem de bebekliği elimden kayıp gidiveriyormuş hissi beni panikletiyor. Önceden süt kokan kafası artık kirlenince basbayağı kötü kokuyor. Bebekken yumuk yumuk olan ayaklarının altı dümdüz oldu bile... Giderek sarf etmeye başladığı büyümüş de küçülmüş laflarına başlamak bile istemiyorum. (Babası onu havaya fırlatırken "O kadar yükseğe fırlat ki başım aya değsin!" gibi!)
Sırf bu "hemen büyümesin" telaşından olsa gerek, hep 'sevimli' giydirmeye çalışıyorum onu. Gerçi erkek çocuğunu "büyümüş de küçülmüş" gibi giydirmek çok kolay değil. Konu kızlara gelince başka...
Cumartesi günkü Hürriyet'te bir haber vardı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu Ankara'daki bir okulda karne dağıtmış. Okulun 6 yaşındaki anaokulu öğrencilerinden biri de ona çiçek vermiş. Ben habere değil de, haberle birlikte yer alan resime takıldım. Nitekim Çubukçu'nun kucağında poz veren "6 yaşındaki anaokulu öğrencisi" yapılı saçlarıyla, rujlu dudaklarıyla değil 6, 16 yaşından daha büyük görünüyordu.
Hadi kız çocuklarının böyle bir ilgisi var. Ama bu kızcağızı giydiren annesi, onu muhtemelen Bakan'ın kucağına oturtan öğretmenleri de mi bu görüntüsüne takılmadılar? Vallahi fotoğrafta Nimet Çubukçu'nun suratında bile o kadar makyaj yok.
Böyle Türkiye Güzeli edasıyla poz vereceğine, bizim çocukluğumuzun iki yandan toplanan "Küçük Kız" modeliyle topladığı saçlarını, ne bileyim, çilekli tokalarla falan tutturuverip, simsiyah bir elbise yerine sevimli, renkli bir elbise giyseydi daha "anaokulu öğrencisi" olmaz mıydı?
Kız çocuklarının süslenmeye olan merakını sürekli etrafımdaki kız annelerinden duyuyorum. Çoğu "Hayatımda pembe giymedim, bizimki pembeyi üstünden çıkarmıyor!" diye dert yanıyor. Varsın, pembe giysin. Yeter ki "çocuk" görünsün. "Küçülmüş" bir kadın gibi değil.
13 Haziran 2009 Cumartesi
Doğal Bir Doğum İçin Korkuyu Salıverme Egzersizleri
Pes!
Sezaryenle doğum oranının yüzde 80 olduğu Türkiye'de gebelerin hepsi aynı anda doğurmaya kalkacak; onların hepsi aynı hastaneye gidecek, hepsi vajinal doğum yapmak isteyecek ve odaların hepsi dolu olacak; böylece sonradan gelen gebelere yer kalmayacak.
"Nasıl yapar bu gebeciklerin aklına azıcık şüphe düşürürüz de onları sezaryene kaydırırız" planının sinsice dile getirilişi bu.
Olağanüstü durumlarda sezaryen olması gerekliliğine kimse bir şey demiyor. Çok şükür tıp ilerledi de gerekli olduğunda anne ve bebeğin sağlığı tehlikeye girmeden müdahale edilebiliyor.
Ama "doğum odası kalmaması" gibi boş bir mazeret yüzünden sezaryen gerekmesi, ne diyeyim, saçmanın da ötesi!
Bir başka korkum tabii ki doğal doğum yapamama endişesiydi. Bebeğin çok büyük olacağı, erken doğmaya kalkışacağı, bir sebeple sezaryen gerekeceği, epizyo uygulanması gerekeceği, hastane personelinin doğal doğum konusunda beni desteklemeyeceği gibi sanırım doğal doğum yapmak isteyen tüm anne adaylarının hissettiği korkularım da vardı.
12 Haziran 2009 Cuma
Küçük Aslancık olmaz olsun... mu?
10 Haziran 2009 Çarşamba
Nunu'nun Blogu
Deniz'in 'Nunu'su geçtiğimiz senelerde birçok önemli yemek yarışmasına katıldı; katılmakla kalmadı, çoğunda da ödül aldı. Önde gelen yemek dergilerinde çıktı, yemeklerini paylaştı. Ve şimdi geç bile kalmış bir adım daha atarak blogunu başlattı.
http://www.nursendogan.com/ adresli sitede Nunu bir yandan günlük pişirdiği yemeklerin tariflerini -fotoğraflarıyla birlikte- paylaşırken, bir yandan da ustası olduğu, kimsenin eline su dökemeyeceği bulgur yemeklerini sergiliyor.
Evine habersiz de gitseniz en az 4 çeşit yemek, 3 çeşit tatlı hazır bulunan ve yemeklerin sadece çeşidini değil sunumundaki şıklığı da şaşkınlıkla karşılayıp "Ay, Nursen Hanım, ne zahmet ettiniz?" diye kibarlık yapan insancıkları "Bunda ne var canım? Dünyanın en kolay işi!" diyerek alçak gönüllülükle cevaplayan Nunu'nun blogunda hafif dondurmalardan ıspanak salatasına, analı-kızlıdan biberiyeli tavuk ızgaraya kadar birçok lezzet pratik tariflerle yer almaya başladı.
Sağdan soldan alacağı "siparişlerle" yakında sitenin içeriği iyice zenginleşecek. Ben patlıcanlı kiş siparişimi verdim bile.
Yaşasın Nunu'nun blogu!
9 Haziran 2009 Salı
Babalar Günü için Alternatif Hediyeler
8 Haziran 2009 Pazartesi
Azmin Zaferi - Tuvalet Eğitimi Üzerine III
Kıskançlığa, hasede gerek yok.
Nitekim başlıkta belirttiğim azim benim değil, Deniz'in azmi...
10 gün boyunca, tuvalet eğitimine fiziksel olarak hazır olduğunu kanıtladığı halde henüz bezden vazgeçmek istemediğini nihayet çok açıkça belirten, okuldaki öğretmeninin "Burada hiç problem yok. Biz 'Çişin var mı' diye sorunca var diyor, ya da kendisi gelip söylüyor" demesine rağmen anne ve babasına bırakın bir kere bile "çişim geldi" demeyi, biz sorunca "Hayır!!!" deyip bir dakika sonra ortalığı baraj gölüne çeviren 2 buçuk yaşındaki oğlumun inadı...
-o-
Sen bilirsin Denizciğim. Haklısın. Şu koca dünyada, hükmedebildiğin şeylerin sayısının minik elinin parmakları kadar bile etmediği bu hayatta senin kontrolünde olan, tamamıyla sana ait olan bir şey varsa o da bağırsaklarını ne zaman nereye boşaltacağın.
Sen ne zaman istersen o zaman olsun canım oğlum.
Anlaşılan bu yaz da plajlarda resimdeki gibi boy göstereceksin.
-o-
7 Haziran 2009 Pazar
Yüzyılın İcadı: Doğum Planı
Ve "Türkiye'de doğal doğum konusunda önemli işler yapan insanların" ve bu insanların yol gösterdikleri gebelerin zorlu bir yolda olduklarını tekrar anladım.
Birçok gebe, doktorunun ona doğal doğum konusunda destek olması bir kenara, sezaryen ya da müdahaleli doğumu teşvik edebileceğini düşünüyor ve doğum sırasında hastane personeli tarafından o şekilde yönlendirilmeye çalışacağından çekiniyor. Ve isteklerini nasıl anlatacağını bilemiyor.
Aynı endişeleri ben de hamileliğim sırasında yaşadığımdan HypnoBirthing dersleri sırasında gösterilen "Doğum Planı"nı kurtarıcım olarak görmüştüm. Doktorum HypnoBirthing'i bizzat bize önerdiği için aslında çok da endişelenmeme gerek yoktu; ancak "tercihler listesi" olarak da adlandırılabilecek bu dokümanı hazırlamış olmak beni çok rahatlatmıştı.
O yüzden kendi doğum planımın Türkçeleştirilmiş halini burada paylaşmayı uygun görüyorum.
Çok önemli birkaç notum var:
1. Aşağıdaki doğum planının Amerika'da gerçekleşmiş olan bir doğum için hazırlandığı unutulmamalı. Türkiye'deki uygulamaların nasıl olduğunu bilmiyorum, ancak oradakinden farklılık gösterdiğinden eminim. Örneğin orada -en azından benim hastanemde- hastaneye gittiğimiz andan, taburcu olana kadar aynı odadaydık. Sancıları da aynı odada yaşadım, doğumu da aynı odada gerçekleştirdim, iki gece boyunca da aynı odada yatıp kalktık. Türkiye'de sanırım ayrı bir doğum odası var. Ayrıca Türkiye'de doğum sırasında birden fazla refakatçinin olmasına sıcak bakmadıklarını duydum. Oysa orada annemin katılımı hiç problem olmadı. Bir başka uygulama: bebeği doğduktan kısa bir süre sonra 'nursery' denilen bebek bakım odasına götürüp muayenelerini yapıyorlar. Yaklaşık 3-4 saat boyunca orada kalan bebek gerekli muayene ve testlerden geçtikten sonra -bir problem çıkmazsa- anne-babasının kaldığı odaya geri veriliyor.
2. Aşağıdaki liste tamamıyla kendi bebeğimin doğumu için düzenlediğim, hamileliğim boyunca aldığım eğitim ve yaptığım araştırmalar sonucunda hazırladığım bir dokümandır. Örnek olması açısından paylaşıyorum; ancak mutlaka herkesin tercihleri, doğumun koşulları farklı olacaktır. Dolayısıyla herkese uyması beklenmemelidir.
3. Sağlıklı bir hamilelik ve doğal doğumu yaşayabilmenin ilk şartının koşulsuz güvenebileceğiniz bir doktor olduğuna inanıyorum. Ben her kadar doğal doğumu tercih ettiysem de, bende gerçekten tıbbi bir gereklilik olmadığı takdirde hiçbir müdahalede bulunmayacağı güvenini yaratmış olan doktoruma yüzde yüz güvenmekteydim. Doktorum herhangi bir sebeple -sezaryen de dahil olmak üzere- müdahale yapması gerektiğini söylediği anda sorgulamadan kabul edecektim.
Aşağıdaki listenin bu notlar ışığında değerlendirilmesi uygun olur.
------------------------------------------------------------------------------------
Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebeğimi doğal yollarla dünyaya getirmeyi tercih ediyorum. Doktorumuzun tavsiyesi üzerine hamileliğim süresince eşimle birlikte HypnoBirthing dersleri aldık. Doğum sırasında ve hemen ardında uygulanmasını istediğim tercihlerimi aşağıda belirtiyorum. Ben ve eşim aşağıdaki tercihlerimizin beklenmedik durumlarda yerine getirilmesinin mümkün olamayabileceğini anlıyor, ancak en huzurlu ve doğal bir doğum tecrübesi yaşamamıza yardımcı olacağınıza inanıyoruz.
1. Aldığımız HypnoBirthing eğitimi sonucunda eşimin doğum esnasındaki koçum olacağını belirtmek istiyor, bize gerekli desteği vermesi açısından annemin de doğum odasında yanımda olmasını istiyorum.
2. Doğum sırasında sadece gerekli personelin odada bulunmasını rica ediyor, orada olması şart olmayan hiçbir görevlinin katılmamasını arzu ediyorum.
3. Sakin ve huzurlu bir ortam yaratmak için odamda kısık sesli, rahatlatıcı müzik dinlemeyi planlıyorum. İstediğimde mümkünse odadaki ışıkları kısabilmek istiyorum.
4. Doğum sürecini başlatmak ya da hızlandırmak adına amniyotik kesenin patlatılması ya da suni sancı verilmesi gibi yöntemlere sıcak bakmıyorum.
5. Hareket edebilme özgürlüğümün kasılmalarla başa çıkmam açısından önem taşıdığına inanıyorum. Bu nedenle kasılmalar sırasında arzu ettiğim gibi pozisyon değiştirebilmeyi istiyorum.
6. Bebeğimin monitörle takip edilmesinin gerekmesi halinde monitöre sürekli bağlı kalmak yerine ara sıra bağlanmayı tercih ediyorum.
7. Doğum esnasında gerekli sıvı alımını serum takılması yerine su içerek yapmayı tercih ediyorum. Serumun gerekmesi halinde hareket edebilmem açısından yatağa bağlı kalmadan kateter takılmasını talep ediyorum.
8. Doğum sırasında alabileceğim ağrı kesiciler hakkında yeterince bilgi sahibiyim ve ihtiyacım olması halinde talep edeceğim. Ben istemeden teklif edilmemesini rica ediyorum.
9. Bebeğimin sağlığı açısından muhakkak gerekmediği sürece epizyo olmayı tercih etmiyorum.
11. Bebeğimin doğar doğmaz kucağıma verilmesini istiyor, birlikte ilk dokunuşlarımızı yaşayabilmemiz açısından mümkünse bebeğimin ilk tıbbi muayenesinin karnımın üzerinde yapılmasını istiyorum.
12. Bebeğimizin göbek bağını eşimin kesmesini istiyor; bağ kesilmeden önce oradaki kan dolaşımının bitmiş olmasını tercih ediyoruz.
13. Doğumun hemen ertesinde bebeğimize tıbbi müdahale gerekmesi halinde eşimin de onun yanında olmasını istiyoruz.
14. Bebeğimizin gözüne sürülecek olan antibiyotik merhemin hemen değil, bebek bakım odasına götürüldüğünde uygulanmasını tercih ediyoruz.
15. Bebeğime yalnızca anne sütü vermeyi planlıyor ve doğar doğmaz emzirmeyi istiyorum.
16. Tıbbi bir gereksinim olmaması halinde bebeğime bakım odasındayken biberonla herhangi bir sıvı (mama, şekerli su ve sade su da dahil olmak üzere) verilmesini istemiyorum.
17. Bebeğimizin bakım odasında olduğu geçici süre boyunca emzik verilmesini istemiyoruz.
6 Haziran 2009 Cumartesi
Havla Tavla: Köpekler için çöpçatanlık sitesi
25 Kasım 2006'da bu değişti.
Polit'imiz başına gelecekleri tahmin etmiş ve "Ben öyle şeye gelemem" diye düşünmüş olmalı ki Deniz aramıza katılmadan hemen önce o ayrılmayı tercih etti. (Bugün bu kadar rahat bahsedebilsem de, Polit'i kaybetmemiz bizim için büyük travmaydı.) Paphia (okunuşu: Pafya) ise bugün 13 yaşını aşmış bir hanımefendi olarak, Deniz'in -çok şükür ki- gün geçtikçe azalan tacizlerine maruz bir şekilde hayatını sürdürmekte...
Polit'in 1993'te aramıza katılması ve ardından 1996'da Paphia'yı doğurmasıyla başlayan köpek maceramız boyunca iki kere 'torun' gördük. Tabii ki her ikisinde de 'kızlarımıza' yakışacak adaylar bulmamız çok önemliydi.
İki köpeğimiz de o dönemde çok da yaygın olmayan İngiliz Cocker Spaniel cinsiydi. Şu sıralarda oldukça popüler olan Golden Retriever trendi o yıllarda Cocker Spaniel'dan yana idi; ancak İngiliz cinsi pek bulunmuyor, genelde etrafta Amerikan Cocker cinsine rastlanıyordu.
Biz de uygun damat adayı bulmak için oldukça uğraştık. Polit için durum çok zor olmadı, çünkü o sıralar Mersin'de yaşıyorduk ve küçük yerde laf çabuk yayıldığı için istediğimiz damat adayını kolayca bulduk. Ancak Paphia'ya sıra geldiğinde durum daha farklıydı. Israrla peşimizden koşan Amerikan Cocker sahiplerini kibar, ama biraz da kibirli bir şekilde geri çevirdik. Veterinere haber vermeler, sağa sola duyurmalar, ondan bundan haber almalarla geçen bir süreç sonucunda aradığımız damat adayını tesadüfen yolda bulduk, daha doğrusu o bizi buldu.
Geçenlerde bir dergide gördüğüm ve sonra da bizzat girip araştırdığım Havla Tavla sitesi işte köpeğini çiftleştirmek isteyenlerin bu "münasip bir eş bulma" sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Siteye önce üye oluyorsunuz; sonra köpeğinizin profilini yaratıyor, cinsini ve yaşı gibi demografik özellikleriyle birlikte fiyakalı bir resmini giriyor, 'Tavla Beni' kısmına da müstakbel eşinin bilmesini istediği özelliklerini onun dilinden yazıyorsunuz. Havla Tavla'cılar (Kim olduklarını anlayamadım, çünkü web sitesinde Hakkımızda ya da Biz Kimiz, Neciyiz gibi bir bölüme rastlamadım) köpeğinize en uygun eşi bulup, bir ay içerisinde sizi bilgilendiriyorlar.
Paphia için böyle şeyler çoktan geçti. (Zaten bir kere anneliği tattırdıktan sonra her iki köpeğimizi de kısırlaştırmıştık). O yüzden pratik olarak sitenin nasıl çalıştığını test etmek için sebebim yok. Ama belli ki birileri uğraşmış. Ve çok matrak bir fikir ortaya çıkmış.
5 Haziran 2009 Cuma
İki İleri, Bir Geri - Tuvalet Eğitimi Üzerine II
Anne-Baba Adayları! Doğal Doğum Kursunu Kaçırmayın!
4 Haziran 2009 Perşembe
Deniz'in İngilizce Kitapları
Türkçe kitaplar için burayı tıklayın.
------------------------------------------------------------------------------------
Excuse Me (A Little Book of Manners) - Gerek çizimini, gerek seçtiği konuları, gerekse anlatımlarını çok sevimli bulduğum Karen Katz'ın bizdeki birçok kitabından biri... Guatemala'dan bir kız çocuğu evlat edindikten sonra çocuklara yönelik kitap yazma işine girişen Katz, genellikle "Lift-the-Flap" denilen 'Kulağı kaldır' türünden kitaplar üzerinde çalışıyor. Türkiye'de Karen Katz'ın kitaplarına rastlayıp rastlamadığımın pek farkında değilim açıkçası.
Bu kitabında çocuğa biri ona şeker verdiğinde teşekkür etmesi gerektiğini, ya da kardeşinin oyuncağını kırdığında özür dilemesi gerektiğini çok basit ama yine kendine özgü çizimlerle anlatıyor.
------------------------------------------------------------------------------------
Goodnight Moon - Doğan'ın "Deniz'in kitapları arasında favorim" olarak tanımladığı, Margaret Wise Brown'un 1947'de yazdığı Goodnight Moon, küçük bir tavşancığın yatmadan önceki odadaki her şeye "İyi Geceler" deyişini anlatıyor: Telefona, ortalıkta oynaşan kedilere, çamaşırlıkta kuruyan çoraplara, ve tabii ki Ay Dede'ye. Gerçekten insana huzur veren bir akışı var kitabın. O kadar çok küçük detayla uğraşılmış ki ilustrasyon sırasında, her okuyuşunuzda yeni bir şey keşfediyorsunuz. Saat ilerliyor, fare her sayfada başka bir şey yapıyor, ay giderek yükseliyor, ve en 'gerçekçi' tarafı: hava kararıyor. O hissi nasıl vermişler bilmiyorum, ama kitabın sonuna geldiğinizde hava kararmış, ışıklar kapanmış, ay yükselmiş, yıldızlar parlamaya başlamış oluyor.
Bu kitaba da İstanbul'daki büyük kitabevlerinde rastladım. Yine orijinal fiyatının üstünde de olsa almaya mutlaka değer olduğunu düşünüyorum.
------------------------------------------------------------------------------------
I Love You Stinky Face - Deniz'in kitapları arasında benim favorim ise bu. Büyük ihtimalle hikâye anne-oğul üzerine kurulduğu için... Bu sevimli kitapta da uyku vakti çoktan gelmiş bir oğlan çocuğu, onu yatırmak üzere olan annesinin onu ne kadar sevdiğini ölçmeye çalışıyor. "Çok kötü kokan bir kokarca da olsam," ya da "Bataklıkla yaşayan, her tarafından kokulu yosunlar sarkan bir yaratık da olsam yine beni sever miydin?" gibi abuk, ama o yaştaki çocuğun hayal gücünü mükemmel yansıtan sorular soruyor annesine. Anne de her seferinde "Evet, yavrum, tek gözlü bir dev olsaydın da o tek gözün kapanana kadar sana ninni söyler, seni uyuturdum" diye cevap veriyor oğluna.
Anlatırken bile gözlerim doldu. İyisi mi ben gidip içeride uyuyan oğlumu bir öpeyim...
------------------------------------------------------------------------------------
The Very Hungry Caterpillar - Deniz'e hamileyken aldığım ilk kitaplardan biri... Amerikalı çocuk kitapları yazarı Eric Carle'ın, basıldığı 1969 yılından beri 29 milyon adet satan ve 47 dile çevrilen (Türkçe bu dillerden biri değil!) unutulmaz klasiği... Bu basit görünüşlü, sevimli kitapta her şey var: Doğa sevgisi, sayı sayma, haftanın günleri, 'yeşil' sebzeleri yemenin faydaları... Üstündeki meyvelerin sayısına göre giderek genişleyen sayfalardaki tırtılın "yediği" delikler tam Deniz boyundaki veletlerin parmaklarına göre. 2,5 senedir bıkıp usanmadan okuyoruz, herhalde bir 25 sene daha okuyabiliriz. Her çocuğun kitaplığında mutlaka olması gereken bir kitap. Artık Türkiye'deki önde gelen kitapçılarda da (D&R, Remzi Kitabevi, ve şimdi İstanbul Mohini'deki Tırtıl Kids) normal fiyatının en az bir buçuk katına olsa da bulunabiliyor. Kesinlikle değer...
Deniz'in Türkçe Kitapları
İngilizce kitaplar için burayı tıklayın.
Üç Küçük Domuzcuk - Bu kitap bizim kütüphanemizde olmasa da paylaşmak istedim. Remzi Kitabevi bu masalla birlikte Kırmızı Başlıklı Kız, Sihirli Fasulye ve şu anda hatırlayamadım bir klasik çocuk masalını daha Dokun ve Hisset kitabına dönüştürmüş, çok da iyi bir iş yapmış. Daha çok 1-3 yaş çocuklarına uygun olan bu tür kitaplar artık Deniz'in ilgisini çekmemeye başladığı için 10 TL vermek açıkçası pek cazip gelmedi, ama Deniz daha küçük olsaydı en az bir tanesini mutlaka edinirdim.
------------------------------------------------------------------------------------
3 Haziran 2009 Çarşamba
Basında Blogcu Anne (!)
Bilin bakalım bu annelerden biri kim?!..
Dr. Çoker'in geçtiğimiz ayki HypnoBirthing konferansında paylaşması için hazırladığım yazı Parents'ın doğal doğumu işledikleri sayıya denk gelince yayınlamak istediler, ben de tabii ki çok sevindim. Sonuçta ne kadar çok anne/anne adayı güzel doğum hikâyelerini öğrenirse o kadar iyi. Doğal doğumu erişilmez olmaktan, ancak kahraman ya da marjinal kadınlara özgü bir olay olmaktan çıkarmak zaten amaç...
Her ne kadar blog adresime de yer vermelerini özellikle rica ettiysem ve onlar da "Sizin istediğiniz gibi yazarız" demelerine rağmen yayınlamadılarsa, ve yaşadığım şehri Miami olarak belirttilerse de (Yaklaşık 2,5 sene oldu Miami'den ayrılalı) dergide çıktım mı? Çıktım. Dergi bir basın kanalı mıdır? Öyledir. Öyleyse benim bu post'a Basında Blogcu Anne diye başlık atmama kim ne diyebilir?!
Gönül isterdi ki daha uzun, daha detaylı olsun Parents'taki dosya. Dr. Çoker'in web sitesinin adresini görebilmek için büyüteç gerekmesin. Yine Dr. Çoker'in ilgilenen herkesin katılabileceği Doğal Doğum yahoo grubunun adresi de verilsin. Jale Dural'ın Hamileler Kulübü'yle yaptığı harikalardan bahsedilsin. Açık Radyo'daki haftalık Doğum Günü programında her hafta doğal doğumun işlendiği söylensin, isteyenlerin dinlemesine imkân tanınsın.
Ama tabii ki onca reklam ve 'advertorial'ın arasında ancak o kadar yer kalıyor. Yukarıda bahsettiklerim de zaten burada var: Yeni Gebeler İçin Doğal Doğum Rehberi
Doğal doğum konusunun önde gelen anne-çocuk dergilerinden birinde işlenmiş olması cesaret verici bir gelişme. Devamının gelmesi dileğiyle...
2 Haziran 2009 Salı
Çocuğun arabadaki yeri oto koltuğudur!
Türkiye'de yaşıyor olmakla ilgili söylendiğim, dert yandığım konuların arasında birinci sırayı kapalı alanlarla sigara içilmesi alıyorsa, ikinci sırada da çocukların trafikte arabaların içine gelişigüzel oturtulması var. Gerçekten hayretler içinde kalıyorum bazen: İstanbul gibi gelişmiş (!) bir şehirde, iyi model bir arabanın içinde, düzgün giyimli anne-baba kılıklı insanlar ve arka koltukta koşturan bir çocuk... Ya da ön koltukta, annesinin kucağına oturttuğu bir bebek.
Nice eğitimli insanlar tanıyorum, "Canım, şuradan şuraya!" deyip de çocuklarını arabada oto koltuksuz oturtan. Daha geçen hafta markete gittiğimde gördüm: Alışverişini yapan anne elindeki paketleri arka koltuğa, Deniz'den biraz büyük (belki 4 yaşlarındaki) kızını ön koltuğa, üstelik emniyet kemersiz yerleştirdi. (Hoş, o boydaki çocuğa emniyet kemerini taksa ne olur, takmasa ne olur.) Kendisi muhtemelen çok yakın mesafede yaşıyordur, oto koltuğuna oturtmakla niye uğraşsındır. Ama, terslik bu ya, milyonda bir bile olsa ufak bir darbede bile hava yastığının açılma ihtimalini, ya da kendisi yolunda giderken kırmızı ışıkta geçen bir başka sürücünün çocuğun oturduğu taraftan hızla çarpma olasılığını göz önüne getirmemektedir.
Çok değil, daha birkaç ay önce araba bakarken, Japon devi, güvenliği ve dayanıklılığıyla nam salmış Honda'nın yetkili satıcılarından birinde ön yolcu hava yastığının "arzu edilirse kapatılabilmesi" özelliğini çok matah bir olaymış gibi anlatmıştı satış görevlisi. Sormak istedim: Sizce ön koltukta neden hava yastığı var? Arka koltuktan daha az güvenli olduğu için olabilir mi acaba?!
Bu insancıklar bilmiyorlar ki işte tam da bu "Bir şey olmaz" yaklaşımı yüzünden çocukların zarar gördükleri kazaların büyük çoğunluğu evin çok yakınlarında oluyor.
Amerika'da yeni doğan bebekler araba koltuğu olmadan hastaneden salıverilmezken, bütün itfaiyelerde bu işi ilk kez yapan anne-babaların oto koltuklarını doğru takıp takmadıkları ücretsiz olarak kontrol edilirken Türkiye'de neden hala çocuklar eşya gibi taşınıyor?
Neden böyledir, böyle olmaması için ne yapmalıdır, bu konuda bir kanun yok mudur diye araştırırken çok güzel bir yazı buldum: Çocuk Oto Koltukları.
Yazıda diğer çarpıcı gerçeklere de yer verilmiş. Türkiye'de, seyahat anında arabada bulunan çocukların yüzde 80'inin korunmadığı gibi... Yine Türkiye'de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30'unun 14 yaşın altındaki çocuklar olduğu gibi... Ve bence en korkuncu: Gelişmiş ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında, kazaya karışan çocukların ölüm oranı yüzde 3’ken bu oranın Türkiye'de yüzde 46'ya kadar çıktığı gibi...
Anne-babaların bu konuda kendilerini eğitmeleri için daha kaç rakam ortaya dökülmeli?
--
Kaynak: Çocuk Oto Koltukları
Deniz'in Kitaplığı
1 Haziran 2009 Pazartesi
"Yeni Gebe"ler için Doğal Doğum Rehberi
Paylaşmak istediğim ilk konulardan biri tabii ki hayatımın en önemli olayı olan oğlumun doğumuydu. Deniz'i dünyaya getirirken tercih ettiğim HypnoBirthing yöntemini acaba Türkiye'de bilen var mıdır diye bir internet araştırması yaptım. O linke tıkla, buna mesaj at derken, bir ay sonra bırak bilmeyi, bu konuda konferans veren doktorlardan, Doğal Doğum Bilincini yaymaya çalışan "pilates cadıları"na, doğal doğum üzerine radyo programı yapan eğitmenlerden, senelerini bu işe adamış ebelere kadar birçok insanın Türkiye'de doğal doğum hakkında farkındalık yaratmak için uğraştığını -ve önemli yol kat ettiğini- öğrendim.
-o-
Kız kardeşimin yakın arkadaşlarından biri ilk bebeğini bekliyor. Kardeşim "Ablam dellendi. Darallar geldi, yazar pozlarına girdi, habire bir şeyler yazıyor. Gir bak, belki işine yarar" deyip arkadaşını Blogcu Anne'ye yönlendirmiş. Kızcağız da girip okumuş. Sadece okumakla kalmamış, bir de yorum yazmış:
"Yazdıkların beni gerçekten çok yüreklendirdi ve hatta ağlattı diyebilirim. Tabi şu andaki hormonlarım da buna çok müsait :) Süper bir iş yapmışsın, gerçekten çok faydalandım. En ufak bir karın ağrısında düşüp bayılan biri olarak yıllardır normal doğum yapabileceğim fikrini düşünmemiştim. Yazılarını okuduktan sonra bu fikre kendimi çok daha yakın hissediyorum. Umarım önümüzdeki aylarda bu fikri uygulama cesareti de bulabilirim. Kendi adıma çok teşekkür ederim."
Ne mutlu bana! Benim paylaşımlarım bir kişiye bile ilham kaynağı olacaksa inanılmaz haz duyacağım bu işten!
Gerek bu sevgili arkadaşım için, gerekse "Doğal doğum hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum. Ama nereden başlayacağımı bilmiyorum" diyen yeni gebeler için aşağıdaki kaynakları listelemeyi uygun buldum. Çünkü Türkiye'de birçok gebe ya doğal doğumu ancak azizelerin yaptığı bir iş olduğunu sandığı için aklına bile getirmiyor, ya da nasıl olsa sezaryen yapmak zorunda kalacağını düşündüğü için konunun üzerine eğilme ihtiyacı hissetmiyor.
[Önemli Not 1: Tabii ki gerekli tıbbi müdahalenin önemini ve hayat kurtarıcılığını hiç kimse yadsıyamaz. Benim sürekli vermeye çalıştığım mesaj tüm şartlar normal olduğunda, anne ve bebeğin sağlığı konusunda hiç bir tereddüt olmadığında doğumun doğal sürecine bırakılması gerektiği.]
[Önemli Not 2: Aşağıdaki kişiler ve web siteleri benim son bir ay içinde önce tesadüfen, sonra da artan bir hızla keşfettiğim, Türkiye'de doğal doğum konusunda önemli çalışmalar yapan isimlerden oluşuyor. Hiçbiri ile organik bir bağım yok.]
- Doğal Doğum ve Dr. Hakan Çoker - Türkiye'deki doğal doğum hareketinin başını çekenler arasında Dr. Çoker geliyor. HypnoBirthing ve Lamaze yöntemleri üzerine sertifika sahibi olan Dr. Çoker aynı zamanda Doğal Doğuma Destek ve Hazırlık yahoo grubunun da kurucusu. Yeni gebelerin bu gruba katılmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Doğal doğum yapan annelerin anlattıkları doğum hikayelerini mutlaka çok cesaret verici bulacaksınız.
Dr. Çoker'in Doğal Doğum web sitesinde de konu üzerine çok güzel makaleleri var.
- Hamileler Klübü ve Jale Dural - Kendini "Pilates Cadısı" olarak da nitelendiren Jale Dural sanıyorum Türkiye'de hamile pilatesi denilince akla gelen ilk isim. Hamileler Klübü adlı portalında da benim gibi deneyimlerini paylaşan annelerden psikiyatristlere, doğum koçlarından eğitim uzmanlarına kadar geniş bir yelpazede insanların paylaşımlarına yer vererek çok çeşitli bilgilerin bir arada bulunmasını sağlıyor. Doğal Doğum Bilinci olarak adlandırdığı hareketin öncülüğünü yapan Dural aynı zamanda Hakan Çoker ile birlikte doğal doğum seminerleri de düzenliyor. Anne adaylarının favori web siteleri listesine mutlaka eklemeleri gereken bir adres Hamileler Kulübü.
- Doğum Günü Programı - Perşembe öğleden sonraları saat 14:00’te 94.9 Açık Radyo'da yayınlanan bu programda doğal doğum başta olmak üzere hamilelik, doğuma hazırlık ve annelik konuları ele alınıyor.
Programın yapımcıları Başak Kutlu Atay ve Nur Sakallı, biri Boğaziçi işletmeden mezun olmuş, diğeri Bilkent Turizm'i bitirdikten sonra 13 senelik profesyonel geçmişe sahip olan, ancak daha sonra doğal doğum konusunda önde gelen insanların yanında kendilerini geliştirip konu üzerinde uzmanlaşan iki eğitmen. Beşincisi geride kalan programı ben ilk kez geçen hafta dinledim, ama Deniz'in uyku saatine denk geldiği için bundan böyle hiçbir Perşembe kaçırmayacağım!
- Hamile Okulu ve Ebe Asude Oflaz - Bir aydır farkında olduğum doğal doğum hareketi bünyesinde ismini sürekli duyduğum Asude Oflaz Ebe'nin liderliğinde, doğum öncesi, doğum, doğum koçluğu ve doğum sonrası anne-bebek bakımı hizmetleri veren bir grup Hamile Okulu. "Doğum, kadının bilgeliğidir" mesajını veren web sitesinin şirin bir tarafı da Ana Sayfa'yı "Anne Sayfa" olarak nitelemesi...
-o-
Sonuç olarak, her ne kadar sezaryen ve müdahaleli doğumlar Türkiye'de yaygın olsa da, doğal doğuma ilgi ve merak duyan anne adaylarına yol gösterecek, sorularına ışık tutacak insanlar var artık. "Doğal doğum hakkında daha çok öğrenmek istiyorum" diyen gebeler için yukarıdaki mini listenin bir başlangıç noktası olacağını umuyorum.