2 Haziran 2009 Salı

Çocuğun arabadaki yeri oto koltuğudur!

[Zaman zaman Türkiye'yi kurtarmak gibi bir misyonum varmış havasına bürünüyorum ya... Bu yazı da o misyon doğrultusunda yazılıyor.]

Türkiye'de yaşıyor olmakla ilgili söylendiğim, dert yandığım konuların arasında birinci sırayı kapalı alanlarla sigara içilmesi alıyorsa, ikinci sırada da çocukların trafikte arabaların içine gelişigüzel oturtulması var. Gerçekten hayretler içinde kalıyorum bazen: İstanbul gibi gelişmiş (!) bir şehirde, iyi model bir arabanın içinde, düzgün giyimli anne-baba kılıklı insanlar ve arka koltukta koşturan bir çocuk... Ya da ön koltukta, annesinin kucağına oturttuğu bir bebek.

Nice eğitimli insanlar tanıyorum, "Canım, şuradan şuraya!" deyip de çocuklarını arabada oto koltuksuz oturtan. Daha geçen hafta markete gittiğimde gördüm: Alışverişini yapan anne elindeki paketleri arka koltuğa, Deniz'den biraz büyük (belki 4 yaşlarındaki) kızını ön koltuğa, üstelik emniyet kemersiz yerleştirdi. (Hoş, o boydaki çocuğa emniyet kemerini taksa ne olur, takmasa ne olur.) Kendisi muhtemelen çok yakın mesafede yaşıyordur, oto koltuğuna oturtmakla niye uğraşsındır. Ama, terslik bu ya, milyonda bir bile olsa ufak bir darbede bile hava yastığının açılma ihtimalini, ya da kendisi yolunda giderken kırmızı ışıkta geçen bir başka sürücünün çocuğun oturduğu taraftan hızla çarpma olasılığını göz önüne getirmemektedir.

Çok değil, daha birkaç ay önce araba bakarken, Japon devi, güvenliği ve dayanıklılığıyla nam salmış Honda'nın yetkili satıcılarından birinde ön yolcu hava yastığının "arzu edilirse kapatılabilmesi" özelliğini çok matah bir olaymış gibi anlatmıştı satış görevlisi. Sormak istedim: Sizce ön koltukta neden hava yastığı var? Arka koltuktan daha az güvenli olduğu için olabilir mi acaba?!

Bu insancıklar bilmiyorlar ki işte tam da bu "Bir şey olmaz" yaklaşımı yüzünden çocukların zarar gördükleri kazaların büyük çoğunluğu evin çok yakınlarında oluyor.

Amerika'da yeni doğan bebekler araba koltuğu olmadan hastaneden salıverilmezken, bütün itfaiyelerde bu işi ilk kez yapan anne-babaların oto koltuklarını doğru takıp takmadıkları ücretsiz olarak kontrol edilirken Türkiye'de neden hala çocuklar eşya gibi taşınıyor?

Neden böyledir, böyle olmaması için ne yapmalıdır, bu konuda bir kanun yok mudur diye araştırırken çok güzel bir yazı buldum: Çocuk Oto Koltukları.

Meğer çocukların arabada seyahat sırasında oto koltuklarında oturmaları zorunluluğu bir kanuna bağlanmış. Ama ne yazık ki 1 Haziran 2010'da, yani daha bir sene sonra uygulanmaya başlayacak, ne kadar uygulanacaksa artık.

Yazıda diğer çarpıcı gerçeklere de yer verilmiş. Türkiye'de, seyahat anında arabada bulunan çocukların yüzde 80'inin korunmadığı gibi... Yine Türkiye'de trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30'unun 14 yaşın altındaki çocuklar olduğu gibi... Ve bence en korkuncu: Gelişmiş ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında, kazaya karışan çocukların ölüm oranı yüzde 3’ken bu oranın Türkiye'de yüzde 46'ya kadar çıktığı gibi...

Anne-babaların bu konuda kendilerini eğitmeleri için daha kaç rakam ortaya dökülmeli?

--
Kaynak: Çocuk Oto Koltukları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder