4 Haziran 2009 Perşembe

Deniz'in İngilizce Kitapları

Deniz'in kitaplığındaki İngilizce kitaplar... Kolay takip edilebilmesi açısından listeyi güncelledikçe yenileri en üste koyuyorum.

Türkçe kitaplar için burayı tıklayın.
------------------------------------------------------------------------------------
Excuse Me (A Little Book of Manners) - Gerek çizimini, gerek seçtiği konuları, gerekse anlatımlarını çok sevimli bulduğum Karen Katz'ın bizdeki birçok kitabından biri... Guatemala'dan bir kız çocuğu evlat edindikten sonra çocuklara yönelik kitap yazma işine girişen Katz, genellikle "Lift-the-Flap" denilen 'Kulağı kaldır' türünden kitaplar üzerinde çalışıyor. Türkiye'de Karen Katz'ın kitaplarına rastlayıp rastlamadığımın pek farkında değilim açıkçası.

Bu kitabında çocuğa biri ona şeker verdiğinde teşekkür etmesi gerektiğini, ya da kardeşinin oyuncağını kırdığında özür dilemesi gerektiğini çok basit ama yine kendine özgü çizimlerle anlatıyor.
------------------------------------------------------------------------------------
Goodnight Moon - Doğan'ın "Deniz'in kitapları arasında favorim" olarak tanımladığı, Margaret Wise Brown'un 1947'de yazdığı Goodnight Moon, küçük bir tavşancığın yatmadan önceki odadaki her şeye "İyi Geceler" deyişini anlatıyor: Telefona, ortalıkta oynaşan kedilere, çamaşırlıkta kuruyan çoraplara, ve tabii ki Ay Dede'ye. Gerçekten insana huzur veren bir akışı var kitabın. O kadar çok küçük detayla uğraşılmış ki ilustrasyon sırasında, her okuyuşunuzda yeni bir şey keşfediyorsunuz. Saat ilerliyor, fare her sayfada başka bir şey yapıyor, ay giderek yükseliyor, ve en 'gerçekçi' tarafı: hava kararıyor. O hissi nasıl vermişler bilmiyorum, ama kitabın sonuna geldiğinizde hava kararmış, ışıklar kapanmış, ay yükselmiş, yıldızlar parlamaya başlamış oluyor.

Bu kitaba da İstanbul'daki büyük kitabevlerinde rastladım. Yine orijinal fiyatının üstünde de olsa almaya mutlaka değer olduğunu düşünüyorum.
------------------------------------------------------------------------------------
I Love You Stinky Face - Deniz'in kitapları arasında benim favorim ise bu. Büyük ihtimalle hikâye anne-oğul üzerine kurulduğu için... Bu sevimli kitapta da uyku vakti çoktan gelmiş bir oğlan çocuğu, onu yatırmak üzere olan annesinin onu ne kadar sevdiğini ölçmeye çalışıyor. "Çok kötü kokan bir kokarca da olsam," ya da "Bataklıkla yaşayan, her tarafından kokulu yosunlar sarkan bir yaratık da olsam yine beni sever miydin?" gibi abuk, ama o yaştaki çocuğun hayal gücünü mükemmel yansıtan sorular soruyor annesine. Anne de her seferinde "Evet, yavrum, tek gözlü bir dev olsaydın da o tek gözün kapanana kadar sana ninni söyler, seni uyuturdum" diye cevap veriyor oğluna.

Anlatırken bile gözlerim doldu. İyisi mi ben gidip içeride uyuyan oğlumu bir öpeyim...
------------------------------------------------------------------------------------
The Very Hungry Caterpillar - Deniz'e hamileyken aldığım ilk kitaplardan biri... Amerikalı çocuk kitapları yazarı Eric Carle'ın, basıldığı 1969 yılından beri 29 milyon adet satan ve 47 dile çevrilen (Türkçe bu dillerden biri değil!) unutulmaz klasiği... Bu basit görünüşlü, sevimli kitapta her şey var: Doğa sevgisi, sayı sayma, haftanın günleri, 'yeşil' sebzeleri yemenin faydaları... Üstündeki meyvelerin sayısına göre giderek genişleyen sayfalardaki tırtılın "yediği" delikler tam Deniz boyundaki veletlerin parmaklarına göre. 2,5 senedir bıkıp usanmadan okuyoruz, herhalde bir 25 sene daha okuyabiliriz. Her çocuğun kitaplığında mutlaka olması gereken bir kitap. Artık Türkiye'deki önde gelen kitapçılarda da (D&R, Remzi Kitabevi, ve şimdi İstanbul Mohini'deki Tırtıl Kids) normal fiyatının en az bir buçuk katına olsa da bulunabiliyor. Kesinlikle değer...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder